Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ZAZ přijela a okouzlila Prahu zas

Praha, Fórum Karlín, 29. a 30. listopadu 2015 Dva dny, dva koncerty a jedna malá šarmantní Francouzska s obrovským srdcem...   

Drobná a nenápadná  Isabelle Geffroy, kterou ale celý svět zná pod jejím uměleckým jménem ZAZ, přijela se svou kapelou do Prahy, aby se během svého světového turné představila i českému publiku. Prvně plánovaný koncert na neděli 29. listopadu byl brzy vyprodaný, a tak se ZAZ rozhodla přidat ještě druhý termín – pondělí 30. listopadu , který se ale také velmi rychle zaplnil. Kromě pražských koncetrů odehraje ZAZ ještě svou „živelnou pohromu“ před ostravskými diváky a na skok se zastaví také na Slovensku v Bratislavě, kde ukončí podzimní část svého turné.

Jako předskokani pražských koncertů v hezkém prostředí moderního „areálu“ Fórum Karlín byli vybráni Emma Smetana (pro neděli) a Ondřek Ruml (pondělí). Jelikož jsem měla možnost navštívit obě dvě představení, dovolím si malé ohlednutí. Slečna Emma je určitě velmi dobrá zpěvačka, ale výběr jejích písniček pro nedělní večer nebyl zrovna šťastný... K dobrému červnému vínu jako hudební posadí v příjemném prostředí baru naprosto vynikající, ale pro navnadění atmosféry před „živým“ koncertem... Kdežto muzikanstké umění Ondry mě absolutně pohltilo. To co on dokáže se svým „smyčkovacím přístrojem“, normálnímu člověku hlava nebere... Velkolepá show se vším všudy! Navíc velmi skromný a pokorný, stejně jako následovnice, pro kterou připravil vynikající „půdu“.          

Devátá hodina odbila a fanoušci už netrpělivě vyhlíželi svou francouzskou hvězdu. A hvězdná obloha začala zářit... za doprovodu prvních tónů nastala ohromující světelná hra a s „Paris Sera Toujours Paris“ (Paříž bude stále Paříží) na rtech se objevila drobná rusovláska s úsměvem od ucha k uchu a ... začala řádit.    

Velmi působivě navržená scéna s motivy pařížských ulic doplněná o další filmovou produkci nádherně dokreslovala atmosféru celého koncertu. A muzikanti spolu se svou pěveckou ikonou diváky hned od prvních chvil dostávali „do varu“.

Hlavní kostru koncertu tvořila hudební produkce ze zatím posledně vydaného alba Paris, tak se publikum ocitlo „Sous De Ciel De Paris“ (Pod oblohou Paříže), dozvědělo se, co obnáší být/stát se „La Parisienne“ (Pařížanka), jak se žije v zapomenutých uličkách „Dans Mon Paris“ (V mé Paříži), jaký je těžký život „A Paris“ (V Paříži), jak se prožívá „La Romance de Paris“ (Pařížská romance) – v duetu s vynikajícím všestranným muzikantem Thomase Dutroncem. Jak naříká kopec pod zářícím měsícem „La Complainte De La Butte“, který ochraňuje zamilované, si návštěvníci mohli poslechnout v podání „jemného“ kytarového podkladu z barových židliček. Jak vypadá probouzející se Paříž nad pátou hodinou ranní ZAZ přednesla ve skladbě „Il est cinq heures Paris s´éveille“.

Ze starých hitů nesmělo chybět z debutového alba nesoucí jméno své zpěvačky ZAZ (2010)  „Trop sensible“ (Příliš citlivý), jak lidé procházejí kolem nás „Les Passants“, že každý máme svou kouzelnou vílu „La Fée“, která s námi žije v našich domovech.

Z druhého alba Recto Verso (2013) ZAZ v excelentním podání vystřihla hity „On Ira“ (Půjdeme), jsem jaká jsem, a tak se mi to líbí a Vy mě prostě nezměníte „Comme Ci, Comma Ca“. Každý v životě bojujeme a překonáváme překážky, jelikož náš život není jednoduchý „J´ai Tant Escamoté“, abychom mohli jít dál a nevzdávat se „Déterre“, že ani vztahy (milenecké či rodinné) nejsou vždy jednoduché „Laissez-Moi“ (Nechte mě být), „Si je perds“ (Pokud ztratím).    

ZAZ nám nabídla svůj příběh, kdy člověk překonává spoustu těžkostí a cestou jak poznat sám sebe, je například vystoupání až na vrchol, v jejím případě na Mont Blanc. Spolus s kytarou zde pak hrála osvobozeně a mohla se vykřičet do celého světa, stejně jako v komorním provedení se svým kytaristou „La Lessive“.  

Všichni spěcháme, nehledě na to, jak nám padají kapky deště na naše hlavy „La Pluie“, často zapomínáme na hrůzy a problémy tohoto světa, ale kdybych mohla/měla... „Si“, změnila bych utrpení v radost. A pokud by se někdy stalo a já bych zapomněla „Si jamais j´oublie“, připomeň mi vždy, kým jsem, co jsem dělala a z čeho jsem vzešla.

Závěrem pak nesmělo chybět fenomenální „Je Veux“ (Já chci), kterým ZAZ definitivně strhla celý sál, který jí svou náklonost a lásku bezostyšně opětoval a Fórum Karlín se otřásalo v základech... Nechci nic materiálního... Chci lásku, radost, dobrou náladu,... Pohádka pokračovala příběhem o Kolibříkovi, který se snaží kapkami vody zachránit hořící les „La Legende De Colibris“ a který ZAZ „přečetla v „češtině“. Definitivné tečkou se ZAZ se svým publikem rozzloučila melodickou baladou, jak díky lásce můežem být naprosto omráčení a zaslepení „Eblouie Par La Nuit“.  

ZAZ si po celou dobu hrála se svým obecenstvem, dychtivým po jejím charismatickém zpěvu, úsměvu, tanečních kreacích, radosti ze života, nadšení, energičnosti,... a v neposlední řadě upřímnosti a skromnosti. Na první pohled tato mladá dáma vypadá plaše a nenápadně, ale v této drobné postavě je skryto tolik pozitivní energie, že se člověk nestačí divit, a ptá se, jak je to vůbec možné. Vše je o přístupu k životu.

Ne za zpěvačkou, ale vedle zpěvačky stojí fantasická kapela plná skvělých muzikantů, kteří svému hudebnímu umu dali vyniknout při nemalém počtu sólových výstupů a výborně tak svou hlavní hvězdu doprovázely. Její děcká hravá radost byla okouzlující - jakmile publikum málo zpívalo, tleskalo či luskalo prsty, ZAZ se rošťácky zlobila, naopak jakmile fanoušci „spolupracovali“, ZAZ byla jak pekelný živel, který na pódiu nezastavitelně řádil a oči jí svítily jak právě padající kometa. Na druhou stranu při komorních vystoupeních působila vyrovnaně, klidně, byla z ní cítit obrovská hloubka jejích textů, zpráva, kterou chce celému světu sdělit prostřednictvím svých písní. Celkový výběr písní byl tedy velmi pestrý a na chuť si přišli příznivci všech hudebních žánrů, které má ZAZ ve svém repertoáru. Dvě hodiny utekly jako voda a nyní můžeme odpočívat čas do dalšího koncertu, kterým nás ZAZ snad poctí.

ZAZ má nejen velký hlas, ale zejména velké srdce, a tak zde představila i svůj projekt ZAZimut, který pomáhá lidem, kteří v životě neměli tolik štěstí. V každé zemi se francouzská zpěvačka spojí s místními neziskovými organizacemi, kteří pak prostřednictvím svých dobrovolníků dál pomahají. V případě Prahy to byla sdružení TamJdem a Lata.

 

ZAZ - Praha 29. + 30.11. 2015

 

Autor: Michaela Stránská | úterý 1.12.2015 12:22 | karma článku: 13,63 | přečteno: 431x
  • Další články autora

Michaela Stránská

Vzhůru na Lysou… na horu a dolů… sedmkrát během 24 hodin…

!!! Som na tebe závislý... Iba ty máš čo chcem...Nedýchám a nemyslím...Keď ťa nemám !!!Som na tebe závislý...Ja to už dávno viem...Nedýchám a nemyslím... Keď NEBĚHÁM

25.1.2017 v 15:55 | Karma: 22,14 | Přečteno: 997x | Diskuse| Sport

Michaela Stránská

1. (a padesátá) Krakonošova stovka aneb nepochopitelné zázraky se dějí…

Jubilejní 50. ročník legendárního závodu v nejvyšších českých horách ve dnech 17 - 18. června 2016... v mém rodném domově... v Krkonoších... <3 ... krajina z nejkrásnějšího českého večerníčku, Krkonošských pohádek ...

21.6.2016 v 5:45 | Karma: 21,90 | Přečteno: 966x | Diskuse| Sport

Michaela Stránská

Pražská stovka „pro děti“, aneb „pražský ultratrail“ na 70km

Slunečné nedělní dopoledne, já ležím na posteli a mým jediným cílem je co nejméně se hýbat... jakmile se pohnu, marně přemýšlím, jaká část mého těla mě nebolí... no a světe div, se, na žádnou „nenamoženou“ nemohu přijít... :-)

8.12.2015 v 7:07 | Karma: 17,18 | Přečteno: 642x | Diskuse| Sport

Michaela Stránská

Beskyde, Beskyde, kdo po tobě ide... B7???... B7!!!

Adidas - Continental Beskydská sedmička (B7) – je eXtrémní přechod Beskyd Javorový - Javorník a má statut Otevřeného Mistrovství České republiky v horském maratonu dvojic... a já ho DALA... :-)!

17.10.2015 v 17:01 | Karma: 21,17 | Přečteno: 1477x | Diskuse| Sport

Michaela Stránská

H8... „Pojď do toho a překonej Hostýnské vrchy...!“

.. a sám sebe!!! Velitelský čas: 22 hodin 33 minut, pátek 14. srpna, léta páně 2015... aneb přesně 7 dní poté...

15.8.2015 v 8:08 | Karma: 13,80 | Přečteno: 403x | Diskuse| Sport

Michaela Stránská

Přeju Ti...

Holešovická tržnice se sobotního večera, pár minut po osmé hodině, rozezněla prvními tóny kytar a davem se začal prodírat „Hlas“. „Dobrý večer tady na baru i vám ostatním. Jéé, na dnešní večer jste si připravili moc pěkná záda, opravdu hezká.“

12.4.2015 v 7:47 | Karma: 16,66 | Přečteno: 935x | Diskuse| Kultura

Michaela Stránská

Fenomenální protančená sobota… aneb Capro Team Show 2015!

Zvoní budík, 7:00, probouzím se do tmy, do deštivého a podmračeného sobotního rána. Počasí vypadá, že by psa nevyhnal, ale já během pár minut zaktivizuji celé své tělo. Do mističky trochu vloček s jogurtem, zabalit krabičky s připravenou svačinou, do batohu trička a ponožky na převlečení, karimatku do podpaží a vyrážím na cestu! Nestíhám, tudíž na metro běžím. Ranní rozcvička nikomu neuškodí a trošku rozproudit krev po ráno... co by ne. Jak se to říká... ranní ptáče... no dneska bude doskakovat asi hodně daleko.

18.1.2015 v 13:00 | Karma: 14,61 | Přečteno: 887x | Diskuse| Sport

Michaela Stránská

Fenomén "Velká kunratická" aneb jak ztratit plíce během pár minut..

Sychravé listopadové čtvrteční ráno, za oknem nevlídno. Snídám, v rukách hrníček s teplým zázvorovým čajem a z obrazovky počítače na mě bliká článek od „běžeckého táty“ Miloše Škorpila - „Jak ji běžet a přežít“. No, to zní opravdu „motivačně“! Držím se zásady, že před závodem se nekoukám na mapu, nestuduji trasu, ale tak nějak mi podvědomí říká, že bych měla udělat výjimku – třikrát brod přes potok („mokrý“ a ledový), třikrát příkré stoupání do kopce (čti plazení se po čtyřech) a to vše „jen“ ve třech kilometrech. To bude už po osmdesáté první Velká kunratická aneb zažij druhou listopadovou neděli v Krčském lese.

11.11.2014 v 8:01 | Karma: 18,35 | Přečteno: 712x | Diskuse| Sport

Michaela Stránská

Nelze ho nemilovat … aneb Proměnamě Tour Tomáše Kluse

„Píšu Ti, protože mě trápí spoustu věcí...“ rozeznělo se několik minut po osmé hodině večerní ve čtvrtek 30. října v prostorách nového koncertního prostoru Forum Karlín v Praze z úst jednoho z nejpopulárnějších zpěváků současné české hudební scény. Momentálně opravdu ztrápeného bacilem chřipky, který na něho skočil během jeho koncertního turné k novému albu „Proměnamě“po českých, moravských, slovenských, ale i anglických (velko)městech. Na Tomáši Klusovi ale není patrná sebemenší známka nemoci či únavy. Již od prvních vteřin svého pobytu na pódiu se rozdává ze sebe sama opravdu naplno.

31.10.2014 v 19:19 | Karma: 16,83 | Přečteno: 792x | Diskuse| Kultura

Michaela Stránská

Poznala jsem svého ducha... aneb pokořila jsem Rubenczal 2014!

Třikrát hurá! Je středa a já konečně mohu sejít ze schodů, aniž bych přitom skučela bolestí! Hurá, hurá, hurá! Ne, nedělám si srandu. Kyselina mléčná si tentokrát v mých svalech opravdu hoduje a netrénovanost do kopců si vybírá svou daň. Ano, je to trošku přehnané, samozřejmě nastupovat a vystupovat z/do vlaku či tramvaje či vyjít do x-tého patra v budově člověk musí tak či tak, nejlépe, aby nezdržoval ostatní a ještě přitom vypadal alespoň trochu normálně (lidsky), ale ty nohy setsakra bolí, jako čert!

2.10.2014 v 8:08 | Karma: 14,71 | Přečteno: 645x | Diskuse| Sport

Michaela Stránská

YES!enický maraton aneb úsměv i hory přenáší…

Zima, zima, zima, všude je... veliká... ale po sněhu ani památky. V Paříži jsme se letos sněhu nedočkali. Ani jednou. Takže zimní příprava na běžeckou sezónu probíhala na plné obrátky, v zimě, dešti, žádné výkyvy počasí nás nedostanou. Nic naplat, vyběhnout se musí, a to za každého počasí, ty kilometry se samy nenaběhají... a v mém běžeckém deníčku již několik měsíců svítí mé letošní přelomové okamžiky – dubnový Marathon de Paris a zářijový Barokomaraton Plasy. Ale chtělo by to ještě najít nějakou třešničku na dortu.

27.8.2014 v 21:12 | Karma: 19,57 | Přečteno: 691x | Diskuse| Sport

Michaela Stránská

The Mud Day – Paris 2014… aneb z bláta do louže!

Celý týden (skoro)nepřetržitý slejvák, občas na pár sekund nebo minutek vykoukne sluníčko, je hodně chladno. Nějaký příslib hezkého počasí, nebo alespoň trochu tepla v nedohlednu. Kde je konečně to léto? No, tak na to si asi budeme muset počkat. ♥ !!! La boue, la boue, la boueeeeeeeeeeeeeeeeeeee.... ;-) WE ARE THE MUD GUYS!!!

14.5.2014 v 9:09 | Karma: 10,26 | Přečteno: 426x | Diskuse| Sport

Michaela Stránská

Pět nejbarevnějších kilometrů na světě… The Color Run, Paris 2014

„The Color Run aneb nejbarevnějších 5km na světě. Není důležité, kdo první překoná cílovou čáru. Heslem jsou barvy, zábava, pobavit se, radost a potěšení! Přidej se k ostatním běžcům a zažij naprosto výjimečný a nezapomenutelný den.“

15.4.2014 v 15:15 | Karma: 14,97 | Přečteno: 3287x | Diskuse| Sport

Michaela Stránská

Má cesta k maratonu... pařížskému...

Je pondělí, 7. dubna. 2014, čas kolem 11:33... Fyzicky ve škole na přednášce, myšlenkami úplně jinde, o pár kilometrů dál...

9.4.2014 v 13:13 | Karma: 18,83 | Přečteno: 790x | Diskuse| Sport

Michaela Stránská

Jak spadnout do závislosti… totální … (sportovní!!!)

Díl druhý aneb já a můj život s během... Sám život je běh na dlouhou trať, na které nás neminou větší či menší překážky. Musíme se ale snažit ze všech sil se s nimi poprat, překonat je, zvítězit nad nimi.

11.3.2014 v 10:10 | Karma: 17,73 | Přečteno: 756x | Diskuse| Sport

Michaela Stránská

Má životní láska… hudba a sport…

... díl první aneb já a můj život s tancem... Tanec je jedna z mých životních lásek, byla, je a vždycky bude. Musela jsem snad dříve tančit než chodit. Jakmile slyším pár tónů, začnu se podvědomě kroutit do rytmu. A i když hudba nikde kolem není, stále mi zní v hlavě. A já mám pocit, že se vznáším, že mě ty tóny unášejí někam dál, za obzor, daleko od reality, od problémů všedních dnů, do jiného vesmíru.

28.2.2014 v 13:13 | Karma: 15,66 | Přečteno: 882x | Diskuse| Sport

Michaela Stránská

Paris Photo 2013

... aneb jak během prvních pár vteřin pochopíte, že pravděpodobně umění vůbec nerozumíte... :-)

21.11.2013 v 11:21 | Karma: 12,14 | Přečteno: 411x | Diskuse| Ostatní

Michaela Stránská

Deštivé, mrazivé, slunečné,… bronzové Le Mans... ME FIA Trucks 2013

Druhý říjnový víkend je již několik sezón po sobě vyhrazen velkému finále „bláznů se silnými stroji na čtyřech kolech“. Ve francouzské provincii Pays de la Loire, v městečku Le Mans, se odehrává poslední závod FIA mistrovství Evropy tahačů. Tento okruh je motoristickým fanouškům znám zejména jako „24 hodin v Le Mans“. Nejen francouzští příznivci, ale návštěvníci ze všech koutů Evropy, milující závodění, si tak na závěr sezóny 2013 užili skvělé představení, v podání všech jezdců závodního pole.

17.10.2013 v 15:51 | Karma: 7,48 | Přečteno: 211x | Diskuse| Sport

Michaela Stránská

Modré nebe, zářící slunce na obzoru, .. NOGARO 2013

... rozpálený asfalt, ohlušující řev motorů, ... aneb závodní víkend FIA ETRC v Nogaru (červen 2013) Seriál truckových závodů pod hlavičkou FIA se pomalu, ale jistě přehoupává do své druhé třetiny a jezdci za sebou mají odjeté tři okruhy z celkového počtu 10 závodů vybraných pro tento rok. První dvě dostaveníčka si jezdci dali v italském Misano, kde letošní ročník odstartoval začátkem května. Druhý okruh, který okusil kolotoč závodů tahačů byly větrné zatáčky španělské Navarry. Třetí pohárový závod zavítal na francouzskou půdu a jezdci měli své „rendez-vous“ v jihozápadní Francii v malém, ale velice malebném městečku Nogaro na okruhu Paula Armagnaca.

21.6.2013 v 13:31 | Karma: 10,97 | Přečteno: 312x | Diskuse| Sport

Michaela Stránská

Dvakrát 24 hodin v Le Mans… aneb s Buggyrou na závodech :-)

Krásné starobylé francouzské městečko Le Mans, ležící necelé dvě hodinky jihozápadně od Paříže v regionu Pays de la Loire, je zejména v motoristickém světě pojem. Snem každého závodníka, bez rozdílu věku, zájmů či velikosti svého vozítka je svézt se po Circuit des 24 heures – legendárním okruhu s nejznámějším evropským závodem 24 hodin Le Mans. Na českého fanouška tu čeká několik překvapení a spoustu zážitků.

17.10.2012 v 9:09 | Karma: 16,47 | Přečteno: 628x | Diskuse| Sport
  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 970x
Na světě je krásně, stačí mít dobrou náladu a úsměv na tváři!

Seznam rubrik

Oblíbené stránky