Deštivé, mrazivé, slunečné,… bronzové Le Mans... ME FIA Trucks 2013

17. 10. 2013 15:51:15
Druhý říjnový víkend je již několik sezón po sobě vyhrazen velkému finále „bláznů se silnými stroji na čtyřech kolech“. Ve francouzské provincii Pays de la Loire, v městečku Le Mans, se odehrává poslední závod FIA mistrovství Evropy tahačů. Tento okruh je motoristickým fanouškům znám zejména jako „24 hodin v Le Mans“. Nejen francouzští příznivci, ale návštěvníci ze všech koutů Evropy, milující závodění, si tak na závěr sezóny 2013 užili skvělé představení, v podání všech jezdců závodního pole.
ME FIA Trucks 2013, Le Mans
ME FIA Trucks 2013, Le MansMichaela Stránská

Letošní podzimní závod Mistrovství Evropy tahačů „24hodin v Le Mans 2013“ byl jako tradičně doprovázen automobilovými závody Nascar a francouzským šampionátem kamionů. Předpovědi počasí na víkend se měnily každou hodinou. Pravděpodobnost deště se ale stále zmenšovala. Naštěstí. Po loňských, opravdu „velmi mokrých kolech“, kdy celý závodní víkend byl chladný a silně pršelo, byla tentokrát vidina pěkného počasí reálnější. Během všech závodních jízd se na okruhu, pojmenovaném po slavném italském výrobci automobilů Ettore Bugattim, vystřídala veškerá možná škála počasí. Přes sobotní dešťové přeháňky, nedělní mrazivé ráno a polední husté mlhy, se nakonec nad francouzským městečkem rozlilo příjemné sluníčko a návštěvníci si užili i krásného teplého počasí.

Francouzské publikum bylo jako vždy vynikající. Skoro 52 000 příznivců motoristického sportu si nenechalo ujít příležitost navštívit 29. sezónu závodu kamionů „24 Heures Camions Le Mans“. Přeplněné tribuny fandily a tleskaly při každém průjezdu a neodradila je žádná nepřízeň počasí. Kolem okruhu se rozprostíralo nespočetné množství osobních aut, karavanů, obytných přívěsů, stanů, barevných a „vytuněných“ tahačů. Organizátoři se velmi dobře umějí o návštěvníky postarat. Nabídnou perfektní servis se vším všudy, který zahrnuje nejen zázemí, zábavu, širokou nabídku suvenýrů i občerstvení, ale také hudební představení či různé animace, ať už pro děti či dospělé. Ke spokojenosti celé rodiny nechybí téměř nic. Pro českého fanouška věc nevídaná. Závody jsou „stavěné“ pro celou rodinu. Své si zde najdou jak maminka s babičkou, tak i tatínek s dědečkem. Samozřejmě je zde i velké množství lákadel nachystaných pro děti. Spousta, nejen francouzských, rodin si vybírá takovéto zpříjemnění víkendu. Pro motoristický sport to je to jen a jen dobře. Snad tato tendence zůstane i nadále a bude se rozšiřovat i do dalších zemí.

A že bylo o víkendu na co koukat! Opět jeden z nejdramatičtějších závěrů celého šampionátu za několik posledních let. Po španělské Jaramě nebylo zdaleka ještě nic rozhodnuto, přední pozice od sebe dělilo opět jen několik málo bodů. Na špici o titul bojovaly dvě stálice kamionového světa – MANové Jochen Hahn a Antonio Albacete, kteří si mohli být jistí, že si to „opět rozdají mezi sebou“, jako již několik minulých sezón. O třetí pozici se bojovalo do posledních kol, ne-li zatáček. Na horké španělské půdě si své „bezpečné vedení“ v boji o třetí místo pojistil Markus Östereich. Na záda mu ale stále dýchali David Vršecký a Norbert Kiss. Nakonec bylo vše trochu jinak. Ale pěkně popořadě.

David Vršecký do Francie odjížděl v pozici české jedničky, truckový král pro sezónu 2013 mezi jezdci, kteří hájí barvy bílo-červeno-modré trikolory. Jistota, která byla daná a alespoň jedno prvenství a velký úspěch. Frankie Vojtíšek i Adam Lacko skončili za roudnickým jezdcem s velkým odstupem. Ale naděje na celkovou „bednu“ pro Buggyru ještě nepadla, takže do boje se šlo naplno. Celý tým jel na plné obrátky a bylo jasné, že to bude boj o každý bod. Nikomu se nedá nic zadarmo.

V pátek jezdce na okruhu přivítal déšť a mokrá trať „vydržela“ i na sobotní dopolední trénink a kvalifikaci. Jezdci z předních pozic se úspěšně proklouzali do cíle a startovní rošt prvního závodu sliboval pěkné představení. Dva „lovci titulu“ těsně za sebou. V první linii Maďar Kiss spolu s Němcem Hahnem, za nimi opět německý pilot Östereich a Španěl Albacete. Start bude rozhodovat! Nejlepší český jezdec David Vršecký se po vyhraném boji s optimálním nastavením svého vozu postavil na osmou pozici a jeho týmová kolegyně zajela sedmnáctý měřený čas. Po Jaramě již druhý závod, kdy v sedle stáje Buggyra pojede žena, německá pilotka Ellen Lohr. Ellen ale tentokráte neměla auto v „klasických“ barvách druhého roudnického vozu, nýbrž jako výraz podpory a účasti v boji proti rakovině prsu vyrazila na trať s růžovým „přelivem“. Reakce publika byla zřetelná a povzbuzování velmi hlasité. Po trati létala jako růžový blesk, který sice není nejrychlejší, ale rozhodně se nedá přehlédnout. Na čelo výsledkové listiny prvního závodu se seřadili všichni jezdci značky MAN. Oba dva největší rivalové si o jedno místo polepšili a za nimi pak dojeli i oba čeští závodníci, Adam Lacko a David Vršecký. Handicapový závod tak sliboval bitvu o každý metr.

Typické pro Francouze je, že na vše mají dostatek času. A tak místo plánovaného startu při zapadajícím slunci po šesté hodině večerní, se startovalo s téměř hodinovým zpožděním. Závod by se tak klidně mohl přejmenovat na noční (sou)boj. Což nebylo ještě nic proti tomu, kdy po dojetí „evropských trucků“, vyjeli na svůj druhý závod ještě francouzští závodníci. Za celkové tmy.

Konečně odtroubeno, motory nastartovány, zahřívací kolo, světla se zazelenala a vyrazilo se plnou parou vpřed na trať. Ale... německý pilot Reinert se dostal do kolize a start musel být opakován. Ten už se tak roudnickému pilotovi, startujícímu z druhé řady, nevyvedl. Před Davida se dostala „betonová hradba“ jménem Mika Mäkinen, který je pověstný svým, silně defenzivním, stylem jízdy. Ale protože „trpělivost růže přináší“, roudnický pilot si hlídal Španěla Albaceteho v zádech a v posledních kolech dokázal obkličkovat i „finskou nedobytnou pevnost“ Mäkinena. Zasloužil si tak tvrdě vydřenou třetí pozici v tomto nočním závodě, kterou oslavil neskrývanou radostí ze získaného prvního francouzského bronzu. První v cíli byli Renaulti. Ti si svůj náskok, získaný již ze startovního roštu, udrželi po celou dobu závodu a to díky již zmíněné „obranářské jízdě“ Mäkinena. Davidova „růžová kolegyně“ i přes problémy a drobnou kolizi s truckem Frankieho Vojtíška dojela nakonec na sedmnácté pozici.

Nedělní mrazivé ráno jezdce přivítalo na okruhu již v brzkých ranních hodinách, ale s vycházejícím sluníčkem v zádech. Příslib pěkného dne. Roudnický speciál létal po trati při měřeném tréninku jako drak a nedal svým soupeřům šanci. Byl s přehledem „nejrychlejší“ a český pilot neskrýval spokojenost. V Superpole vyčkával na ten správný okamžik a taktika se vydařila. Třetí místo na startovním roštu do prvního pohárového závodu a Vršecký je připraven poprat se o pozice nejvyšší. V řadě před ním figurují Kiss a Hahn. V závodě to bude boj.

Po dojetí evropských trucků pravděpodobně Křemílek s Vochomůrkou v paddocku vařili mlhu a ta jim přetekla přes okraj hrnce. Jak ráno vypadalo slibně se sluníčkem na obzoru, během chvilky nebylo vidět na krok před sebe a dopolední závod série Nascar se skoro celý odjel za doprovodu safety caru. Naštěstí se nebe nad Le Mans umoudřilo a zanedlouho už opět vykouklo sluníčko, dokonce i s teplými paprsky, které zahřály.

Stylem start - cíl si roudnický pilot v pohodě dojel pro druhý bronzový pohár z francouzského okruhu za dvojicí Jochen Hahn – Norbert Kiss. První zatáčka se povedla na výbornou, a tak David mohl jet celý závod relativně v klidu. Sice měl za zády Španěla Albaceteho, který potřeboval každý bod, ale ten nakonec na stroj stáje Buggyra dnes neměl šanci a skončil v poli pražených. Růžová kometa pilotovaná Ellen dojela na pěkném čtrnáctém místě.

Nedělní pozdní odpoledne, sluníčko vysoko nad okruhem, na který dopadají jeho hřejivé paprsky. Poslední závod sezóny, o titulu ještě není úplně rozhodnuto, boj do posledních okamžiků, rozhodovat se bude na trati. Kdo se bude smát naposledy? Hahn i Albacete budou muset svést bitvu, startují z třetí, respektive čtvrté řady. Kdo z koho? David Vršecký skvěle odstartoval, probojoval se až na třetí místo, ale druhé kolo se mu stalo osudným. Dostal se do sevření „domácího“ Janieca a mohl jen sledovat, jak se kolem něj prohnali jeho soupeři. Nakonec dojel na sedmém místě, ale přesto po závodě panovala spokojenost. Pro titul si nakonec o „šest bodů“ dojel německý pilot Jochen Hahn, před kterým musel smeknout i jeho největší rival Španěl Antonio Albacete, kterému se ke konci sezóny lepila smůla na paty. Třetí místo získal Markus Östereich, bramborová pozice putuje do Maďarska s Norbertem Kissem. Nejlepší české umístění, páté místo, z loňské sezóny obhájil David Vršecký, Adam Lacko si oproti minulé sezóně o tři místa pohoršil a skončil šestý.

Roudnický pilot David Vršecký si z francouzské půdy odváží dva bronzové poháry, titul nejlepšího českého jezdce a k tomu velký příslib do budoucnosti. Pro roudnickou stáj Buggyra už trucky značky MAN nejsou již „velkými nedostižnými soupeři“, jakými kdysi bývali. Jsou rovnocenými partnery, se kterými se dá, s tím správným týmem, bojovat a porážet je. I jediná žena závodního pole byla s autem a prací celé české party velmi spokojena a tak kdo ví, zda Ellen Lohr nebude v budoucnosti hájit barvy tohoto českého týmu.

Jedna sezóna končí, další začíná. Práce je stále dost, a tak držme klukům palce, ať už v přípravách na novou sezónu FIA European Truck Racing Championship 2014 a nebo na Rallye DAKAR! Bon courage et bon chance J!

A já nemohu nic jiného než jen z celého srdce moc a moc poděkovat celému báječnému týmu Buggyra, že jsem měla tu možnost a příležitost opět zažít tu úžasnou a neopakovatelnou atmosféru závodního víkendu v partě skvělých a bezvadných lidí! MERCIII J, Rendez-vous l'année prochaine J !!!

www.buggyra.com

http://mysakslovan.rajce.idnes.cz/Destive%2C_mrazive%2C_slunecne%2C_bronzove_Le_Mans..._ME_FIA_Trucks_2013/




















































































































































Autor: Michaela Stránská | čtvrtek 17.10.2013 15:51 | karma článku: 7.48 | přečteno: 211x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 330 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 35 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 970
Na světě je krásně, stačí mít dobrou náladu a úsměv na tváři!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...