Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dvakrát 24 hodin v Le Mans… aneb s Buggyrou na závodech :-)

Krásné starobylé francouzské městečko Le Mans, ležící necelé dvě hodinky jihozápadně od Paříže v regionu Pays de la Loire, je zejména v motoristickém světě pojem. Snem každého závodníka, bez rozdílu věku, zájmů či velikosti svého vozítka je svézt se po Circuit des 24 heures – legendárním okruhu s nejznámějším evropským závodem 24 hodin Le Mans. Na českého fanouška tu čeká několik překvapení a spoustu zážitků.  

Příjezdovou silnici po obou stranách lemují parkoviště, respektive takové malé kempy. Francouzi, stejně jako Španělé či Italové, milují závody, a to všeho druhu. Pro ně závodní víkend neznamená pouze sledování co se děje na okruhu, ale pojímají to jako celorodinný víkendový výlet.

Depo není jen stanoviště závodních strojů, před a za jeho branami stojí nepřeberné množství stánků se všemi možnými suvenýry či nezbytnostmi pro správné povzbuzování svého oblíbeného jezdce či týmu. A pokud Vám vyhládne, své chutě uspokojíte na každém kroku. O Vaše děti bude perfektně postaráno v rámci animačních programů pro ty nejmenší, ti větší si mohou vyzkoušet různé pouťové atrakce či si zajezdit s autíčky na dálkové ovládání.

Majestátně vypadající startovní/cílová rovinka obklopená přeplněnými a fandícími tribunami (i za velmi nepříznivého chladného a deštivého počasí) je pro českého fanouška, zvyklého na chudou návštěvnost v Mostě či Brně (s výjimkou závodů Moto GP), prvním velkým šokem. Nechybí mexické vlny či hlasité fandění a povzbuzování. Návštěvnost je velmi pestrá, na závody trucků 24 Heures Camions (v rámci kterých se jely tři finálové závody sezóny - Evropský šampionát tahačů FIA, místní francouzské truckové závody a Euro-Racecar – Nascar Touring Series) se sjeli příznivci motoristického sportu ze všech francouzských regionů. A sobotní večer jim zpestří i zábavný program zakončený mohutným ohňostrojem.

Dostalo se mi neuvěřitelného štěstí a díky nevyzpytatelným cestám osudu jsem se mohla jako člen českého závodního týmu Buggyra - international racing systém účastnit ve dnech 13. a 14. října závodů trucků na okruhu v Le Mans. Poslední závody sezóny, ve kterých se do posledního dechu a kola bojovalo o konečné pořadí v evropském žebříčku tahačů. Ještě zdaleka nebylo na začátku víkendu nic rozhodnuto.  

První dvě příčky již byly určeny pro dva Pány jezdce – Jochena Hahna a Antonia Albaceteho, kteří spolu ještě svedli  bitvu o první místo. Ta se dočkala rozřešení již po prvním dojetém závodě, po kterém se již spokojeně mohl ze zisku titulu radovat německý závodník s jedničkou na kapotě, Jochen Hahn. Tomu se tak podařilo obhájit loňský zisk titulu. Vícemistr Evropy z roku 2011 Španěl Albacete tak opět skončil druhý.

Za nimi se ale strhla mela a honba za co nejlepším umístěním. Souboje mezi sebou svedlo hned několik jezdců, mezi kterými nechyběli ani dva čeští zástupci, snažící se o mety nejvyšší – Adam Lacko a David Vršecký. Po čtyřech velmi dramatických závodech, ve kterých velkou roli hrálo nepříznivé a měnící se deštivé počasí se nakonec o něco více štěstí usmálo na Adama Lacka, který se dostal na stupně vítězů a vystoupal na bronzovou příčku. Davidovi Vršeckému šlo v poslední závodní jízdě také o všechno. Po nevydařeném víkendu ve Španělské Jaramě chybělo k větší jistotě a spokojenosti pár bodíků, ale spravedlnost nakonec nebyla slepá a přiklonila se na stranu českého týmu. Největší konkurent, Švýcar Markus Bössiger neudržel své nervy na uzdě a jen díky jezdeckým chybám se připravil o konečné páté místo, které svou vervou a silnou vůli vydřel David Vršecký. Během víkendu se povedl šťastný rozjezd, a to díky krásnému druhému místu v sobotním odpoledním závodu, ale drama to bylo neskutečné, vyloženě až do posledních minut. A to doslova, jelikož zisk pátého místa se potvrdil až tři kola před koncem.

Letošní sezona tahačů nakonec pro české jezdce skončila spokojeností a úsměvem na rtech a na sladkou Francii budou mít jistě pěkné vzpomínky. Ani komisaři nebudou mít moc starostí se zápisem konečného pořadí, jelikož žádné změny se nekonají. Prvních šest míst obhájili stejní jezdci jako v loňském ročníku, přepisovat se tak nebude.

Všem jezdcům přejme do dalšího ročníku spousta dalších šťastných kilometrů a hlavně hodně zdraví a závodního štěstí. K tomu šikovné mechaniky, kteří se o závodní stroje jezdců starají ve dne v noci s mateřskou láskou.

Co závěrem dodat k závodům v Le Mans… kdo nezažil, nepochopí. Zážitky, na které člověk bude vzpomínat celý život a které mu zůstanou navždy ukryté v paměti. Snad bude ještě někdy příležitost se na další závody opět podívat… Už teď se těším na další motoristickou závodní sezonu J!!!

Pro více informací:

www.buggyra.com

http://www.mkr-technology.com/

… a ještě pár fotek…

http://mysakslovan.rajce.idnes.cz/Zavody_Le_Mans_-/

Autor: Michaela Stránská | středa 17.10.2012 9:09 | karma článku: 16,47 | přečteno: 628x
  • Další články autora

Michaela Stránská

Vzhůru na Lysou… na horu a dolů… sedmkrát během 24 hodin…

!!! Som na tebe závislý... Iba ty máš čo chcem...Nedýchám a nemyslím...Keď ťa nemám !!!Som na tebe závislý...Ja to už dávno viem...Nedýchám a nemyslím... Keď NEBĚHÁM

25.1.2017 v 15:55 | Karma: 22,14 | Přečteno: 997x | Diskuse| Sport

Michaela Stránská

1. (a padesátá) Krakonošova stovka aneb nepochopitelné zázraky se dějí…

Jubilejní 50. ročník legendárního závodu v nejvyšších českých horách ve dnech 17 - 18. června 2016... v mém rodném domově... v Krkonoších... <3 ... krajina z nejkrásnějšího českého večerníčku, Krkonošských pohádek ...

21.6.2016 v 5:45 | Karma: 21,90 | Přečteno: 966x | Diskuse| Sport

Michaela Stránská

Pražská stovka „pro děti“, aneb „pražský ultratrail“ na 70km

Slunečné nedělní dopoledne, já ležím na posteli a mým jediným cílem je co nejméně se hýbat... jakmile se pohnu, marně přemýšlím, jaká část mého těla mě nebolí... no a světe div, se, na žádnou „nenamoženou“ nemohu přijít... :-)

8.12.2015 v 7:07 | Karma: 17,18 | Přečteno: 642x | Diskuse| Sport

Michaela Stránská

ZAZ přijela a okouzlila Prahu zas

Praha, Fórum Karlín, 29. a 30. listopadu 2015 Dva dny, dva koncerty a jedna malá šarmantní Francouzska s obrovským srdcem...

1.12.2015 v 12:22 | Karma: 13,63 | Přečteno: 431x | Diskuse| Kultura

Michaela Stránská

Beskyde, Beskyde, kdo po tobě ide... B7???... B7!!!

Adidas - Continental Beskydská sedmička (B7) – je eXtrémní přechod Beskyd Javorový - Javorník a má statut Otevřeného Mistrovství České republiky v horském maratonu dvojic... a já ho DALA... :-)!

17.10.2015 v 17:01 | Karma: 21,17 | Přečteno: 1477x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 970x
Na světě je krásně, stačí mít dobrou náladu a úsměv na tváři!

Seznam rubrik

Oblíbené stránky