Procházka Paříží... Musée d'Orsay et Musée du Louvre

22. 08. 2012 14:14:00
Paříž - hlavní město Francie, perla na Seině, město zamilovaných, kulturní metropole, nádherné a okouzlující město, na jejíž poznání jsou tři či čtyři dny málo. Paříž je tajuplná, plná překvapení a nečekaných momentů, velmi hektická, ale přitom všem vám život zde přijde naprosto přirozený, zaběhnutý ve svých kolejích. Každý si jistě vybaví při slovu Paříž krasavici Eiffelovu věž a z dáli mu do uší příjemně zní šansony Edith Piaf. Pohodu a klid si člověk může vychutnat v jedné s z několik stovek či možná tisícovek kavárniček, které jsou rozsety po celé Paříži, zejména v centru. Člověk se na chvíli zastaví a vsává do sebe příjemnou atmosféru.
Musée du Louvre
Musée du LouvreMartin Kozák

Třetí den je vyhrazen pro návštěvu dvou nejvýznamnějších muzeí – Orsay a Louvre.

Od náměstí Place de la Republique přímým směrem až ke Galerii La Fayette – noblesní dům jako centrum luxusních obchodů s možností nákupů v největší parfumerii v Evropě, vedle které se nachází novobarokní Opera, která má nádhernou klenební malbu a schodiště a je zde i malé muzeum se starými partiturami.

Od Opery vede přímá ulice nabádající návštěvníky pro vstup do Muzea Louvre. Hlavní vchod je prosklenou pyramidou, pod kterousi návštěvník kupuje vstupenku a může vyrazit za dalším kulturním vzděláním. Určitě jeden jediný den je na „poznání“ celého Louvru velmi, ale velmi málo. Zpočátku se člověk zastaví u každého obrazu, každé sochy či vitríny, ale časem zjistí, že muzeum toho nabízí opravdu mnoho a není v lidských silách za jeden den stihnout poznat všechny krásy Louvru. Samozřejmě nikdo si nenechá ujít pohled na mistrovské dílo Leonarda da Vinciho Monu Lisu, která jistě každého návštěvníka překvapí svými rozměry – není nijak moc velký. To je tedy ten slavný obraz, u kterého se tvoří dlouhé fronty a každý má vymezený čas na vyfocení si tajuplné paní na obrazu. Celý palác je pro návštěvníky rozdělen do tří částí (křídel) – Richelieu, Sully a Denon. V Louvru je mnoho věcí, které stojí za shlédnutí, ale při pohledu na řeckou keramiku či egyptské svitky se člověk přenese do jiného světa, pro nás tak vzdáleného. Velkolepé jsou i velkoformátové obrazy, vedle kterých si člověk připadá jako trpaslík. Je zde i zařízení Napoleonových pokojů, zejména fascinující je jeho jídelna, zářící zlatem. Bohužel část expozice je vždy i dočasně uzavřena díky renovaci. Muzeum Louvre nabízí tisíce děl světoznámých autorů, od dob starověkého světa až do 19. století.

Hned přes most a přes řeku Seinu na druhém břehu čeká na návštěvu Musée d ́Orsay, které není oproti Louvre tak rozsáhlé, ale nabízí také celou řadu krásných uměleckých děl, zejména z 19. století. Budova muzea dříve sloužila jako nádraží, a proto je její hala fascinující (zejména z „výhledové plošiny“ tyčící se skoro až ke stropu). Dle mého názoru je ale muzeum d ́Orsay více „neuspořádané“ jako Louvre. Vždy ve výstavních místnostech je několik autorů, kteří ani nejsou nijak „soustředění“ do jednoho celku. Největší shluk lidí byl tentokráte v posledním patře, věnovaném impresionismu a postimpresionismu a zde byl nejfotografovanějším obrazem autoportrét Van Gogha. Mezi nejznámějšími autory, kteří zde mají své obrazy, můžeme najít Caluda Moneta, již zmíněného Van Gogha, Pierra Renoira, Édouarda Manet a mnoho jiných.

Tolik tedy památky Paříže, které jsou navštívitelné (po určité trase) za tři dny pobytu v Paříži.

více fotek na http://martinkozak.blog.idnes.cz/c/61481/Pariz-turisticka-fotoblog.html

Autor: Michaela Stránská | středa 22.8.2012 14:14 | karma článku: 10.47 | přečteno: 1160x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.91 | Přečteno: 476 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 582 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 232 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 35 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 970
Na světě je krásně, stačí mít dobrou náladu a úsměv na tváři!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...