Úžasné, nádherné, okouzlující… Maroko - část 2. - Agadir a Marrakéš

8. 06. 2012 11:11:00
Po 4 hodinách letu a překonání necelých 3000 vzdušných kilometrů z pražské Ruzyně přistanete nedaleko západního přímořského letoviska Agadir, jednoho z nejmalebnější marockých letovisek. Při hezkém počasí a vysokých mracích lze pod křídly letadla spatřit alpské velehory, francouzské azurové pobřeží, španělskou Sierra Nevadu, Gibraltarský průliv a pak už vás vítají vrcholky pohoří Atlasu. Během letu lze na palubě letadel Holiday Czech Airlanes na televizních obrazovkách sledovat přesnou dráhu letu a zároveň polohu letadla, včetně uletěné vzdálenosti, resp. zbývajících kilometrů a minut do cílové destinace. Dnes tedy vzpomínka na Agadir a výlet do Marrakéše
Zahrada Yves Saint Laurent, Marrakéš
Zahrada Yves Saint Laurent, Marrakéš

Vítejte v „Perle marockého pobřeží“, v městečku Agadir. Tato přímořská destinace před necelými 50 lety „vstala z popela“, a to doslova. V roce 1960 tuto oblast postihlo jedno z nejničivějších zemětřesení, které místní obyvatelé zažili. Všichni si museli své domovy znovu vybudovat a postavit od základního kamene, jelikož ve městě zůstalo pouze pár budov. Nádherné blankytné moře, široká, přes deset kilometrů písčitá pláž s jemným pískem, azurové moře, v dálce na horizontu rybářské loďky, příjemný ovívající větřík... Přesně taková je tato přímořská destinace. V blízkosti pláže se nachází pouze hotelová zóna s nepřeberným množstvím kvalitních, povětšinou úplně nově zbudovaných či zrenovovaných hotelů, obchůdky lákající k zakoupení suvenýrů, které uchovají ve vaší paměti tato okouzlující místa. Každé ráno místní mladíci soupeří na "fotbalových hřištích", kterých na pláži vznikne několik desítek a již od brzkého rána na nich probíhají urputné boje o míč. Nad celou oblastí bdí Alláh, který vzhlíží na zdejší obyvatelE ze starobylé pevnosti Kasbah, čnící jako strážce nad přístavem. Pod ní najdeme zE široka daleka viditelný nápis „Alláh – Národ – Král“. Nápis je poskládaný z bílých oblázků a v noci JE osvětlený. Krásné počasí je zde na denním pořádku. V Agadiru si domorodci užívají více jak 300 slunečných dnů v roce. K odpočinku je přímo stvořená nádherná zahrada – park Jardin de Olhao rozkládající se nedaleko pobřežní hotelové zóny. Centrum městečka je od pobřeží vzdáleno pouze několik minut pěšky, tudíž pro procházku jako stvořené.

Žádný cestovatel, ani „dovolenkový turista“, by si neměl nechat ujít návštěvu Marrakéše, případně si udělat dvoudenní výlet do historických královských měst Fezu či Casablancy.

Nejznámějším městem je pro Evropany nejspíše Casablanca, ve které žije cca 1/10 obyvatel celého Maroka a její podíl na marockém hospodářství se pohybuje kolem 50% HDP. V Casablance najdeme jednu z největších mešit na světě, určenou až pro 100 tisíc věřících, která se může pyšnit zasouvací střechou, ale také nádhernou francouzskou křesťanskou katedrálu. Známým je jistě film Noc v Casablance. Zajímavostí je , že ani jediný záběr nebyl natočen v tomto městě, ale v oblasti Vysokého Atlasu, kde se nacházejí filmová studia. V blízkosti městečka Ouarzazate se točily trháky jako Gladiátor, Asterix, Obelix a Kleopatra a mnoho dalších.

Pokud jste alespoň trochu zběhlí výletníci, využijte místní „MHD“ k tříhodinové cestě do Marrakéše, je to výlet „za pár korun“ a určitě nebudete litovat. Perfektní, nově postavená dálnice Agadir – Marrakéš se táhne podél úpatí Atlasu. Cesta vám velmi rychle uběhne a ještě poznáte spoustu krás marocké přírody. „Červená perla jihu“, marocký drahokam, jak se také Marrakéši přezdívá díky načervenalému hradbovému opevnění, leží pod úpatím zasněženého Atlasu. Bezesporu je to jedna z nejmalebnějších a nejkrásnějších částí severní Afriky. Ukázka historických skvostů, jelikož historie tohoto města sahá až do 10. stol. našeho letopočtu, Nalezneme zde nepřeberné množství památek. Základním centrálním bodem je zdejší náměstí Jemaa el-Fna, které leží ve středu starého města – Mediny, pyšnící se bujarým nočním životem, kdy se z poklidného náměstíčka s pár krámky stane obrovské tržiště s nezapomenutelnou atmosférou připomínající nejen klasické jarmarky, ale také divadlo, cirkus... Určitě nezapomeňte na návštěvu „panoramatického baru“, kde si pochutnáte na mátovém čaji, kde máte z terasy okouzlující výhled na zasněžené vrcholky pohoří Atlasu a můžete si v klidu vychutnávat hemžení na náměstí pod vámi.

V Marrakéši objevíte spoustu okouzlujících zahrad, které jsou nejen ukázkou botanických skvostů, ale také oázou klidu a odpočinku a ideálním místem k relaxaci a načerpání nových sil a energie. Mimo všech těchto skvostů Marrakéš vybízí k návštěvě muzeí, paláců, k obdivování mešit nebo samozřejmě nakupování na obrovských bazarových tržištích. Marrakéš je také městem filmu, jednou za rok se zde koná mezinárodní filmový festival. Nejenže budete naprosto okouzleni, ale dostanete se alespoň na chvíli do úplně jiného světa, pro nás Evropany tak tajemného a fascinujícího.

Příjemně strávený den může vyvrcholit návštěvou úžasné marocké restaurace Restaurant Palais Arabe, nacházející se nedaleko centrálního marrákešského náměstí. Krásné prostředí situované do tradičního arabského stylu vás nadchne nejen svou atmosférou, ale zejména svým kuchařským uměním. Pochutnat si můžete na typických marockých specialitách, a to vše za doprovodu arabských muzikantů, břišních tanečnic a vychutnávat zde úchvatné a nezapomenutelné chvilky.

Příště si uděláme výlet za krásami marocké přírody a podíváme do berberských vesniček v horách.

http://michaelastranska.blog.idnes.cz/c/273760/Uzasne-nadherne-okouzlujici-Maroko-3-cast-vylety.html
































































pár panoramatických snímků...






Autor: Michaela Stránská | pátek 8.6.2012 11:11 | karma článku: 18.88 | přečteno: 1601x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 43 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 20.13 | Přečteno: 495 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.59 | Přečteno: 234 | Diskuse
Počet článků 35 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 970
Na světě je krásně, stačí mít dobrou náladu a úsměv na tváři!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...