Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Úžasné, nádherné, okouzlující… Maroko - část 1.

V dnešním uhoněném a zběsilém světě má člověk málo možností k odpočinku a klidu, užít si pohodu a vychutnávat krásnou atmosféru dovolené u moře… ocitnout se v malebné přírodě, v jiném světě, kde lidé žijí poklidný život, za ničím se nehoní, nikam nespěchají, milují své rodiny, své přátelé, ke všem jsou vřelí a přívětiví, … jejich král je pro ně Bůh, kterého všichni zbožňují a jsou mu vděční za jeho starost a péči o chudé, nemocné. V žádném, byť sebemenším městečku nenajdete velkou hlavní třídu, která by nebyla pojmenována po současném vládci Mohammedu V. a po jeho otci Hassanovi II..

Pohled na Agadir z pevnosti Kasbah

Pojďme se tedy na chvilku přenést do pohádky Tisíce a jedné noci, nechme se vtáhnout do jiného světa… Zavřete oči a vychutnávejte příjemný atlantický větřík, jemný písek nádherné marocké pláže i omamné vůně linoucí se z marockých restaurací …

V severozápadním cípu afrického kontinentu, při pobřeží Atlantického oceánu, najdeme bývalou francouzskou kolonii, jejíž historie je neoddělitelně spjata s Evropou a jejím vývojem – al-Maghrib – „Západ“, důležitý nejen obchodní, ale i obranný bod Afriky. Marocké království skýtá obrovské možnosti nejen dovolenkovým turistům, ale zejména cestovatelům a lidem dychtícím po panenské přírodě, po poznání úchvatných památek, které světlo světa spatřily již před několika desítkami století a píší tak historii arabského, ale zejména berberského lidu.

Nejdůležitějším stavebním kamenem marockého hospodářství je zemědělství, následované cestovním ruchem, těžbou fosfátů a rybolovem (sardinky :-) ). Maroko není velká země, rozloha je něco málo přes 700 tisíc km2(včetně oblasti Západní Sahary), přičemž zhruba 20% povrchu zabírají horské masivy, 30% Sahara a zbývající polovinu pokrývají planiny. Rozděleno je do 16 regionů a může se pochlubit čtyřmi královskými městy – Marrakéš, Mekneš, Fez a nejmladší, hlavní město a sídlo současného krále Mohammeda V., Rabat.

Obyvatelstvo celého království se odhaduje na 42 milionů, tedy čtyřnásobek České republiky. Národnostně se celá populace dělí na Arabský a Berberský lid. Úředním jazykem je arabština spolu s francouzštinou. Tyto dvě řeči doplňuje několik desítek berberských dialektů. Jakmile máte, byť jen základní znalosti francouzštiny a projevíte snahu domluvit se francouzsky, místní obyvatelé budou nadšení a hned se s vámi dají do řeči, protože „umíte“ francouzsky. Maročané žijící ve městech jsou všeobecně velmi vzdělaní, jelikož umějí vždy minimálně dvě jazyky na velmi dobré úrovni. Co se týká průměrné porodnosti, na každou marockou ženu připadá něco mezi 6 až 12 dětmi.

I kultura, zejména ta politická, je v Maroku vyspělejší oproti jiným arabským státům. Ženy zde mají svá práva. Nová marocká ústava ženám zaručuje například, že v případě rozvodu se o ní a všechny potomky musí muž postarat. I dívka si může vybrat svého nastávajícího svobodně a dobrovolně, přesto je nutný souhlas rodičů. Velkolepá svatba pak trvá tři dny a je ve znamení oslav marockých tradic a zvyků. I politická situace je zde odlišná než v okolních zemích. V loňském roce při probíhajících nepokojích, které zmítaly celý severoafrický kontinent, v Maroku k žádným protivládním demonstracím nedošlo. Lidé svého krále milují, jsou mu vděční za jeho péči a ať se zeptáte kohokoliv, 99% Maročanů řekne, že svého krále zbožňuje… A nemají tedy důvod bouřit se proti němu. Ve všech městech se staví „sociální“ byty, královou snahou je zajistit co nejvíce lidem práci, aby si vydělali na své živobytí a byli schopni zaopatřit sebe a svou rodinu.

Nejvyšší horská oblast Maroka – Vysoký Atlas dosahuje výšky přes 4000 m n. m. a pro Evropana jistě překvapující, v tomto království je měsíc leden ve znamení lyžování (v tomto zimním měsíci zde funguje lyžařské středisko na vrcholku Džabal Tubkal (vy výšce 4 167 m n.m.), které nabízí veškeré možnosti a komfort jako známá evropská lyžařská letoviska. Pohoří Atlasu se podélně táhne celou vyprahlou polopouštní marockou krajinou a lemuje tak západní hranici s Alžírskem.

Maroko je charakteristické pěstováním arganových stromů (Argánií trnitých) a cedrovníků. Arganovníky nenajdeme nikde jinde na světě, proto jsou také chráněny pod UNESCO. Jejich počet se odhaduje na 30 milionů kusů, ale bohužel i zde dochází k neustálému úbytku rostlin. Pouze tady mají ideální podmínky pro svůj růst a místní obyvatelé z jejich plodů stále podle starých tradic vytvářejí zázrak zvaný arganový olej, jehož účinky na lidské zdraví jsou nejen v oblasti imunity, srdečních onemocnění, ale i rakoviny a nervového systému či kožních problémů… prostě všelék na všechny neduhy! Cedrové dřevo je velmi vzácné a velmi drahé, ale maročtí řezbáři jsou schopmi si s ním pohrát a vytvořit neuvěřitelné skvosty, které zdejší paláce zdobí přes několik desítek století. 

Těště se na druhý díl, ve kterém se podíváme do letoviska Agadir a královského města Marrakéš! 

http://michaelastranska.blog.idnes.cz/c/273066/Uzasne-nadherne-okouzlujici-Maroko-cast-2-Agadir-a-Marrakes.html

 

Autor: Michaela Stránská | čtvrtek 7.6.2012 10:10 | karma článku: 21,36 | přečteno: 1398x
  • Další články autora

Michaela Stránská

Vzhůru na Lysou… na horu a dolů… sedmkrát během 24 hodin…

!!! Som na tebe závislý... Iba ty máš čo chcem...Nedýchám a nemyslím...Keď ťa nemám !!!Som na tebe závislý...Ja to už dávno viem...Nedýchám a nemyslím... Keď NEBĚHÁM

25.1.2017 v 15:55 | Karma: 22,14 | Přečteno: 997x | Diskuse| Sport

Michaela Stránská

1. (a padesátá) Krakonošova stovka aneb nepochopitelné zázraky se dějí…

Jubilejní 50. ročník legendárního závodu v nejvyšších českých horách ve dnech 17 - 18. června 2016... v mém rodném domově... v Krkonoších... <3 ... krajina z nejkrásnějšího českého večerníčku, Krkonošských pohádek ...

21.6.2016 v 5:45 | Karma: 21,90 | Přečteno: 966x | Diskuse| Sport

Michaela Stránská

Pražská stovka „pro děti“, aneb „pražský ultratrail“ na 70km

Slunečné nedělní dopoledne, já ležím na posteli a mým jediným cílem je co nejméně se hýbat... jakmile se pohnu, marně přemýšlím, jaká část mého těla mě nebolí... no a světe div, se, na žádnou „nenamoženou“ nemohu přijít... :-)

8.12.2015 v 7:07 | Karma: 17,18 | Přečteno: 642x | Diskuse| Sport

Michaela Stránská

ZAZ přijela a okouzlila Prahu zas

Praha, Fórum Karlín, 29. a 30. listopadu 2015 Dva dny, dva koncerty a jedna malá šarmantní Francouzska s obrovským srdcem...

1.12.2015 v 12:22 | Karma: 13,63 | Přečteno: 431x | Diskuse| Kultura

Michaela Stránská

Beskyde, Beskyde, kdo po tobě ide... B7???... B7!!!

Adidas - Continental Beskydská sedmička (B7) – je eXtrémní přechod Beskyd Javorový - Javorník a má statut Otevřeného Mistrovství České republiky v horském maratonu dvojic... a já ho DALA... :-)!

17.10.2015 v 17:01 | Karma: 21,17 | Přečteno: 1477x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ředitel ČT považuje Etický panel za důležitý. Hledá nové členy

24. dubna 2024

Před Velikonocemi rezignovali členové Etického panelu České televize (ČT) kvůli sporům s ředitelem...

Rusové ostřelovali Charkov, Ukrajinci zasáhli ropné sklady u Smolenska

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  10:59

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě změní oproti tomu, jak to původně navrhla vláda....

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 970x
Na světě je krásně, stačí mít dobrou náladu a úsměv na tváři!

Seznam rubrik

Oblíbené stránky