Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

The Art of The Flight

„Snowboarding is like a flying, snowboarding is flying!“ ... pronese ke konci filmu jeden z partičky nejlepších snowboardistů současnosti Nicolas Müller, který spolu s hlavním producentem a protagonistou a zejména jedním z nejlepších jezdců planety Trevisem Ricem přijel do Prahy na premiéru očekávaného filmu The Art Of The Flight. A jak určitě většina riderů potvrdí, něco na těchto slovech bude. Troufám si tvrdit, že tato věta se vryje do paměti i „prknem neposkvrněnému“ divákovi, který film shlédne a z kina bude odcházet s pocitem, že Ti kluci opravdu nejezdí, oni létají. Nelze nic jiného než citovat z vydané tiskové zprávy, která film předcházela: „... film posouvá hranice snowboardingu a filmové technologie, spojuje v sobě úžasné záběry nedotčené přírody a dramatických dobrodružství Travise Rice a jeho přátel na cestě za neuvěřitelným snowboardingem.“ Vhodnější slova se těžko hledají.

Premiéra ve Slovanském Domě v Praze ve čtvrtek 10. listopadu 2011 byla předem vyprodaná. Před projekcí filmu proběhla krátká tisková konference, kde Nicolas s Trevisem chvilku povyprávěli o filmu a pak byli vtaženi do víru rozhovorů. Trevis poukázal i na jednu ze základních myšlenek filmu, že by byl rád, kdyby film nebyl jen pro samotné snowboardisty, ale své si v něm našli i „obyčejní“ lidé, kteří předtím s prknem neměli nic co dočinění. Při natáčení filmu nejvíc miloval ten „free snowboarding, no rules“ (bez jakýchkoli pravidel). Do filmu, který se natáčel během dvou let, museli všichni vložit své maximum a obrovské množství času, a to je také jeden z největších rozdílů od všech předchozích filmů. Byla to těžká, ale nádherná práce a vzniknul tak úžasný film, za kterým Trevis neváhal přiletět do Prahy až z New Yorku, aby ho mohl fanouškům v Čechách osobně představit.

Kinosály, alespoň dle přeplněnosti u vstupu a na chodbách, vítaly zástupy natěšených diváků. Projekce začínaly ve všech sálech postupně, jelikož dva hlavní protagonisté film všem uvedli krátkým „entré“ a hlavně „Enjoy it!“ A bylo na co se těšit.

Vybrat prkno, navoskovat a zabalit a vyrážíme. Rozjezd sice trochu pomalejší, ale již od prvních minut se nám nabízejí nádherné záběry severoamerické přírody. Helikoptéra velikosti mravence si to křižuje mezi obrovskými horskými štíty. To asi nebude jen tak obyčejný freeride vedle sjezdovek, známý z našich luh a hájů.

Prvními pokořenými „kopci“ jsou nedotčené panenské svahy Aljašky, které si parta jezdců naprosto v klidu podává a užívá se vším všudy (i s trochu bizardní střeleckou zábavou při čekání na příhodné počasí). Na první pohled pohodička, ale chvílemi Vám v žilách tuhne krev a máte pocit, že ta ukrutná zima je i ve Vás, nejen na plátně. Z předváděných triků bčas z triků běhá mráz po zádech.

Nejen Aljaška nabízí skvělé jezdecké podmínky, kluci se rozhodli vyzkoušet i jih, tudíž vzhůru do And, na pomezí Chile a Argentiny. Opět cestu doprovázejí nádherné scenérie přírody jako z cestopisu z produkce National Geopgraphic. Jenže příroda bývá často nezkrotná příroda a partě jezdců naruší plány. Oblast Jižní Ameriky je stále vulkanicky činná, a tak i sněhobílé kopce And se pokryjí šedivým prachem, když dojde k erupci blízké sopky. Žádný strach, je tu nová výzva – Patagonie.

O pár set kilometrů jižněji, blíže k Antarktidě, leží opět pozapomenutá, člověkem takřka nedotčená oblast, všem ale známá svým nevlídným a zrádným počasím. Pouze několik málo pěkných dní v roce, ve zbytku Vám z minuty na minutu může jít i o život. Místy velmi nehostinný, nepřátelský kraj. A pokud do této chvíle vše pohoda klídek, zatají se dech i těm největším pohodářům, což si samozřejmě zaslouží potlesk, který se kinem nese.

Všude dobře, doma nejlépe. V podobném duchu to pronese i Trevis, který své rodném město Jackson ve Wyomingu miluje. Zde najde vždy skvělé podmínky a pravý freeridový ráj na zemi. Tudíž nejen sjezdy z vrcholků hor, ale i řádění na „lesních“ překážkách. Pokud jste schopni něčeho jiného než jen zírat s otevřenou pusou, palec nahoru! Neuvěřitelné, nepředstavitelné, paráda. Skvěle zvládnuté triky jakoby nic a zase klídek, pohodička. I když ani zraněním se bohužel nelze vyhnout, inu takový je sport, snowboarding nevyjímaje. Skoky několik metrů vysoko, precizně zvládnuté triky, jo, je to hračka. Nic jiného si ani v podání těch nejlepších jezdců nemůžete v duchu říct. Nejen nájezdové rychlosti jsou často ohromující. Mimochodem, pokud by se parta neuživila jako rideři, jako dřevorubce do lesa je určitě vezmou hned!

Posledním zastaveníčkem je kanadská Britská Kolumbie, opět nabízející skvělé snowboardové podmínky (pokud zrovna přeje počasí, které i tady dokáže být velmi kruté a nepříjemné – jako namrzající vrtule vrtulníku přistanuvšího na vrcholku, pod a okolo kterého není nic jiného než jen „mlíko“ v údolí či nebezpečí lavin). Tentokráte nám partička jezdců předvede i něco ze svého freestylového umění ve snowparku v Aspenu. Bohužel se pak již blížíme do finále, kde nám kluci opět ukáží, s kým máme tu čest. Skvělé sjezdy, perfektní skoky, precizní styl, záběry z fantastických jízd nádhernou krajinou. Hory, kopce, hory, …

Nedílnou součástí filmu je i skvělá muzika, které nejen dokonale film podbarvuje a dává mu tu správnou jiskru, ale opravdu Vás baví! Na závěr tedy velké dík nejen všem protagonistům a tvůrcům filmu, ale také hlavním sponzorům firmám Red Bull, Qiuksilver a Brain Farm, díky jimž mohl vzniknout zatím bezesporu nejlepší snowboardový film, který posunul hranici možností o kus dál a bude velmi těžké ho v brzké době překonat. A mohutné ovace a potlesk po skončení projekce byly na místě.

Celým článkem proplouvají slova jako skvělé, nádhera, paráda a většina mi dá jistě za pravdu, že jiná slova se ani pro tento filmovo/sportovní zážitek nedají použít.

Trailery rozhodně stojí za vidění!

http://www.youtube.com/watch?v=kh29_SERH0Y

http://www.youtube.com/watch?v=t4CUNVYxxZM&feature=relmfu

 

Autor: Michaela Stránská | úterý 15.11.2011 20:54 | karma článku: 14,86 | přečteno: 851x
  • Další články autora

Michaela Stránská

Vzhůru na Lysou… na horu a dolů… sedmkrát během 24 hodin…

!!! Som na tebe závislý... Iba ty máš čo chcem...Nedýchám a nemyslím...Keď ťa nemám !!!Som na tebe závislý...Ja to už dávno viem...Nedýchám a nemyslím... Keď NEBĚHÁM

25.1.2017 v 15:55 | Karma: 22,14 | Přečteno: 997x | Diskuse| Sport

Michaela Stránská

1. (a padesátá) Krakonošova stovka aneb nepochopitelné zázraky se dějí…

Jubilejní 50. ročník legendárního závodu v nejvyšších českých horách ve dnech 17 - 18. června 2016... v mém rodném domově... v Krkonoších... <3 ... krajina z nejkrásnějšího českého večerníčku, Krkonošských pohádek ...

21.6.2016 v 5:45 | Karma: 21,90 | Přečteno: 966x | Diskuse| Sport

Michaela Stránská

Pražská stovka „pro děti“, aneb „pražský ultratrail“ na 70km

Slunečné nedělní dopoledne, já ležím na posteli a mým jediným cílem je co nejméně se hýbat... jakmile se pohnu, marně přemýšlím, jaká část mého těla mě nebolí... no a světe div, se, na žádnou „nenamoženou“ nemohu přijít... :-)

8.12.2015 v 7:07 | Karma: 17,18 | Přečteno: 642x | Diskuse| Sport

Michaela Stránská

ZAZ přijela a okouzlila Prahu zas

Praha, Fórum Karlín, 29. a 30. listopadu 2015 Dva dny, dva koncerty a jedna malá šarmantní Francouzska s obrovským srdcem...

1.12.2015 v 12:22 | Karma: 13,63 | Přečteno: 431x | Diskuse| Kultura

Michaela Stránská

Beskyde, Beskyde, kdo po tobě ide... B7???... B7!!!

Adidas - Continental Beskydská sedmička (B7) – je eXtrémní přechod Beskyd Javorový - Javorník a má statut Otevřeného Mistrovství České republiky v horském maratonu dvojic... a já ho DALA... :-)!

17.10.2015 v 17:01 | Karma: 21,17 | Přečteno: 1477x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 970x
Na světě je krásně, stačí mít dobrou náladu a úsměv na tváři!

Seznam rubrik

Oblíbené stránky